Индустриален интериорен дизайн – същност и предимства

спалня

Напоследък все по-търсен става индустриалният интериорен дизайн. И не е никак трудно да се разбере защо. При него се съчетават най-добрите елементи от очарованието на стария свят и от модерната елегантност. Затова, този стил е перфектният компромис.

Когато говорим за индустриален интериорен дизайн, го свързваме с таванските помещения, с отворени големи прозорци и незамазани тухли. Хората, живеещи в по-традиционна среда, може би смятат, че обстановката им не е подходяща за този стил, или че жилищата им са твърде различни, за да се впишат в този облик.

Целта на настоящата статия, е да Ви покажем, че всъщност тези притеснения са много далеч от истината и че всяка стая може да приеме облик в стил индустриален интериорен дизайн. С помощта на дизайнера на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще ви запознаем малко по-подробно със стила и ще разберете как да го внесете във Вашия собствен интериор

Започнете с неутрална палитра

При типичнивя индустриален интериорен дизайн няма много ярки тонове. Разчита се повече на комбинации от неутрални цветове, за да се създаде изчистен вид. Имайте това предвид, когато определяте цветовата палитра.

Това обаче не означава, че всеки неутрален тон е подходящ. За разлика от строгостта, представена от по-традиционно модерните пространства, индустриалните интериори са склонни да имат по-топло и приветливо усещане. Затова при тях не се предпочитат черно-белите нюанси, създаващи суров контраст, а се включват разнообразие от кафяви и бежеви тонове. Използвайте тези цветове като доминиращи и ги съчетайте с други неутрали, служещи като акценти.

Не забравяйте, че естествените материали също се считат за неутрали. Ако имате достатъчно късмет да живеете в дом с тухлени стени или с открити кабелни канали, те трябва да заемат централно място във Вашия индустриален интериорен дизайн. Но дори и да нямате такива, можете да помислите за включването на разнообразни парчета дърво, камък и метал в своя проект.

Създайте отворено оформление

Тъй като индустриалния интериорен дизайн обикновено се свързва с вида на градско таванско помещение, важно е да опитате да го пресъздадете и Във вашия проект, независимо от заобикалящата Ви среда. Ако е възможно, се насочете към отворена концепция без много стени и врати, така че жилището да изглежда максимално отворено.

Вместо да запълвате стаята с много предмети и мебели, се уверете че нейната функция е фокусът. Оставете максимално свободно пространство за придвижване, за да бъде помещението колкото е възможно по-широко.

Смесете мебели от дърво и метал

При индустриалният интериорен дизайн е обичайно смесването на старото и новото. Един от най-простите начини да постигнете това, е чрез поставяне на различни видове дърво и метал из цялото пространство.

Когато пазарувате елементи от дърво, търсете определен вид. Вместо да търсите нови, напълно завършени предмети, се концентрирайте върху намирането на мебели, които изглеждат, сякаш имат история. Този антикварен вид може да се постигне по различни начини.

Що се отнася до метала, имате голям избор. Ако искате стаята да е с по-антично усещане, изберете предмети с метален блясък. За по-модерно пространство, полираният хром е най-подходящ. Освен това, не забравяйте, че металът може да се използва за всичко – предмети на изкуството, мебели, рафтовете, кухненските столове и т.н.

Добавете индустриални аксесоари

Това може да Ви се стори малко странно, но ключът към затвърдяването на Вашия индустриален интериорен дизайн, е да намерите начини да направите дома си да изглежда като фабрика от началото на века. Аксесоарите са чудесен начин да се постигне това.

Използвайте осветителни тела с голи крушки, части от машини, кожени артикули в захабено състояние и подходящи фотографии. Не се колебайте да търсите онлайн, за да намерите дизайнерско вдъхновение, което да отговаря на Вашите лични предпочитания. Постарайте се да включите тези щрихи по различни начини в цялата стая – в текстила, по стените, в осветлението и в декоративните елементи.

Вече сигурно разбирате защо толкова много хора са се влюбили в индустриалния интериорен дизайн. Той ни дава свободата да прегърнем античната красота, като същевременно се наслаждаваме на съвременните удобства. Важно е обаче да запомните, че този вид не е запазен само за жителите на града. Използвайте тези съвети като ръководство и ще можете да създадете тази естетика, независимо къде живеете.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*